Ce este implantul dentar?

Dentist Holiday Clinic

November 23, 2021

De cand au fost concepute prima data in anii ‘60, implanturile dentare au fost intr-o continua evolutie spre o solutie de tratament predictibila pentru inlocuirea dintilor pierduti. Intr-adevar, la inceputurile implantologiei dentare, a existat o reticenta in utilizarea acestora deoarece inca nu se cunoasteau mecanismele exacte prin care implanturile se pot integra in osul maxilar. Din fericire, aceasta ramura s-a dezvoltat intr-atat de mult incat astazi pot fi rezolvate chiar si cazurile cu resorbtii osoase severe.

Daca in trecut exista conceptia ca se poate ca implantul sa nu fie acceptat de organism sau ca este imposibil ca un implant sa fie inserat imediat dupa o extractie, in zilele noastre implantul reprezinta varianta cea mai buna de inlocuire a unui dinte pierdut. Succesul implantului a fost determinat de materialul din care este cel mai des confectionat in zilele noastre, adica titanul, care este bine cunoscut pentru biocompatibilitatea excelenta.

Implantul dentar este un element care inlocuieste radacina dintelui, urmand ca acestuia sa i se ataseze bontul protetic si coroana.

Disciplina este cea care determina succesul tratamentelor efectuate in clinica Dentist Holiday. Aceasta disciplina consta in parcurgerea unor etape clare specifice fiecarui tip de tratament.

Importanta planului de tratament individualizat inainte de interventie.

Bineinteles, in clinica sunt medici specializati pentru o multime de tratamente, insa etapa comuna acestora este reprezentata de elaborarea planului de tratament si explicarea acestuia intr-o sedinta in care pacientul va intelege exact toate detaliile despre viitoarea interventie. Comunicarea dintre medic si pacient este esentiala pentru gasirea unei solutii optime de tratament.

In ultimii 15 ani, datorita aparitiei CBCT-ului care permite vizualizarea tridimensionala a oaselor maxilare si a sinusurilor, analiza preoperativa si intocmirea unui plan de tratament au devenit o rutina.

Este important ca fiecare pacient sa inteleaga ca este unic si ca inserarea sau alegerea unui implant potrivit se face atat in urma examenului clinic, care include aflarea detaliilor despre istoricul medical, cat si cel radiologic.

Inserarea unui implant se face in primul rand in functie de starea de sanatate a organismului. Degeaba se alege cel mai bun implant daca capacitatea organismului de a se vindeca este scazuta si astfel, implantul nu se va putea integra in os.

Care este cel mai bun implant?

Poate ca aceasta nu este cea mai des pusa intrebare, insa, cu siguranta se afla in topul intrebarilor atunci cand vine vorba de tratamentul implantar. Avand in vedere gama foarte larga a tipurilor de implanturi existente pe piata, pacientii deseori nu inteleg de ce exista aceasta varietate a preturilor.

Pentru a lamuri acest aspect, va vin cu cateva informatii despre tipurile de os pe care o persoana le poate avea. Astfel, vreau sa va dau drept exemplu doua situatii contrare. Pe de o parte, exista persoane care au o grosime si o inaltime a osului maxilar foarte bune si de asemenea, osul este unul compact, tare, fiind ideal pentru inserarea unui implant. De cealalta parte, sunt persoane care pe langa o dimensiune mica a osului, consistenta acestuia este una moale.

Bineinteles, cazurile prezentate sunt doar doua situatii aflate la extreme, insa intre acestea exista multe alte situatii. In acest caz, in functie de anumiti factori care tin seama de intregul organism al pacientului si de experienta medicului, se va alege cel mai bun implant.

Implantul dentar este un obiect, confectionat de cele mai multe ori din titan, care inlocuieste radacina unui dinte. In mod normal, un dinte este mentinut in os datorita ligamentelor parodontale care il leaga de acesta. In momentul extractiei, aceste ligamente parodontale sunt rupte, astfel ca in locul dintelui va ramane doar alveola, adica locul in care a stat dintele extras.

In acest caz, o buna intrebare ar fi cum se poate ajunge la o stabilitate a implantului in os, chiar daca acesta nu are de ce sa se lege ca in cazul dintilor naturali. De aceea, acest implant prezinta pe suprafata niste spire. Unul dintre cei mai importanti factori care face diferenta dintre implanturi este reprezentat de spirele de pe suprafata acestuia, care in functie de numar, orientare, forma si de spatiile dintre acestea, se va putea stabili cu siguranta un prognostic favorabil in urma intocmirii unui plan de tratament individual.

Succesul tratamentului in cazul inserarii unui implant nu este constituit numai din faptul ca s-a integrat bine in os, ci cel mai important aspect este acela al rezistentei acestuia in timp.

Cat timp tine un implant dentar?

In cazul in care se face chiar si cel mai mic sacrificiu in ceea ce priveste calitatea implantului, cu siguranta in viitor vor aparea probleme. De aceea, tin foarte mult la a avea o discutie cu fiecare pacient in parte in care sa mi se adreseze orice fel de intrebare, iar eu sa fiu sigur ca acesta a inteles exact ce presupune aceasta interventie si ca a acceptat planul de tratament pe care i-l prezint ca fiind cel mai bun. Astfel, cand pacientul accepta cea mai buna varianta a unui plan de tratament, eu imi pot asuma ca nu vor exista probleme in viitor, in anumite situatii, fiind chiar sigur ca va rezista mult peste 20 de ani.

Ca in orice manopera chirurgicala existenta, nu conteaza ce specializare, de fiecare data va exista un risc. Tot ceea ce pot face este sa ma asigur ca acest risc este minim si ca pacientul meu este informat cu privire la tot ce inseamna aceasta interventie.

Dupa cat timp de la inserarea implantului se va atasa coroana?

Pentru a nu exista nicio confuzie, este bine de stiut ca implantul constituie numai radacina unui dinte, urmand ca celelalte parti, precum bontul protetic si coroana, sa fie insurubate dupa 4-6 luni de la inserarea implantului.

In primul rand, pacientii trebuie sa aiba in vedere faptul ca imediat dupa inserare, implantul nu este nimic altceva decat un corp strain pentru organism. Datorita compatibilitatii titanului cu tesutul osos, implantul incepe sa se integreze, osul incepand sa revina la functia anterioara de mentinere a radacinii. Oasele functioneaza pe principiul ,,folosesti sau pierzi”. Astfel, acesta prezinta doua mecanisme, unul de resorbtie sau un altul de regenerare.

Osul este alcatuit din tesut osos, iar ca toate tesuturile din organismul nostru, este alcatuit din celule. Ca sa simplific, in momentul in care radacina dintelui nu mai exista, celulele responsabile de resorbtia osului sunt activate. Atunci cand in locul radacinii se insera un implant, celulele responsabile pentru resorbtia osului se opresc si se activeaza cele pentru regenerare.

Aceasta regenerare a osului reprezinta vindecarea pentru care se asteapta de la 4 la 6 luni, in functie de caz. In general, la maxilar, din cauza osului mai moale, se asteapta pana la 6 luni, in comparatie cu osul mandibular care este mai dur si pentru a carei regenerare se astepta doar 4 luni.

O alta intrebare frecvent adresata de catre pacienti este daca vor ramane cu un spatiu gol pana la atasarea coroanei de implant. Bineinteles, in cazul in care pacientul este deranjat de acest lucru, impreuna cu medicul protetician se pot prezenta variante optime de aplicare a unor lucrari provizorii. In functie de dorintele pacientului, coroanele pot avea un nivel al fizionomiei de la agreabil pana la unul foarte bun, mai ales pentru partea frontala vizibila.


Implant dentar sau punte dentara?

Aceasta intrebare se afla de asemenea in topul celor adresate cand vine vorba de implanturi. De aceea, pentru a fi clar voi explica diferentele esentiale dintre aceste doua elemente care intr-adevar reprezinta doua modalitati bune de a scapa de un spatiu liber de la nivelul arcadelor.

Pentru a se face diferenta dintre aceste doua elemente, trebuie sa se aiba in vedere cel mai important aspect, acela fiind constituit din faptul ca implantul inlocuieste un dinte fara sa afecteze dintii vecini, insa pentru confectionarea unei punti trebuie sa se slefuiasca dintii vecini pe care aceasta sa se sprijine.

Astfel, in cazul in care se alege tratamentul cu implant, presiunile masticatorii se vor imparti in mod egal pentru toti dintii. In cazul puntii dentare, din cauza lipsei unui dinte, se va pune foarte mare presiune la nivelul celor doi dinti stalpi. Avand in vedere ca aceste presiuni masticatorii sunt foarte mari, in timp vor determina resorbtia osului din jurul celor doi dinti stalpi ai puntii si implicit mobilitatea lor.

Este posibil sa se faca o punte pe un implant si pe un dinte?

De-a lungul timpului au fost pacienti care au fost dezamagiti de tratamentul cu implanturi deoarece in urma examenului radiologic s-a constatat o resorbtie avansata la nivelul implantului, cu toate imediat dupa inserare totul a fost in regula. In multe dintre aceste cazuri am vazut punti care aveau ca dinti stalpi un dinte si un implant. De aceea, vreau sa explic mecanismul prin care, daca se alege o astfel de reabilitare total eronata, orice implant, oricat de bine ar fi inserat va fi unul compromis in cativa ani. In poza aveti un exemplu in care toate cele trei implanturi au fost pierdute, observati resorbtia osoasa din jurul acestora.

Dupa cum am scris la inceputul acestui articol, dintele este mentinut in alveola de catre niste ligamente, numite ligamente parodontale, care fac legatura cu osul. Acestea ofera tuturor dintilor o

mobilitate considerata normala, care protejeaza dintii de presiunile foarte mari din timpul masticatiei.

In cazul implanturilor, aceasta legatura cu osul nu exista, singura modalitate prin care acestea se pot integra fiind regenerarea care face ca intre spirele implantului sa apara noi fragmente osoase care sa ajute in mentinerea acestuia. Dupa cum stim, osul este un tesut dur, astfel neexistand posibilitatea unei mobilitati normale a implantului. Incapacitatea implantului de a se misca in os este cea mai importanta caracteristica pentru succesul tratamentului, insa nu si in cazul in care coroana acestuia va fi alipita de coroana unui dinte.

Este simplu, daca un dinte prezinta o mobilitate , iar implantul nu, in timp, din cauza fortelor masticatorii, se va ajunge la mobilizarea implantului, ceea ce va duce la pierderea acestuia.In concluzie, se va evita formarea oricarei fel de legaturi dintre un implant si un dinte.

Se poate insera un implant imediat dupa extractia dintelui compromis?

Raspunsul este categoric, DA. Medicina, la fel ca majoritatea domeniilor, a evoluat destul de mult in ultimii ani. Daca in trecut, pentru inserarea unui implant trebuia sa se astepte regenerarea completa a osului, astazi, datorita oaselor, implanturilor si materialelor biocompatibile de foarte buna calitate, se poate trece peste aceasta asteptare fara probleme.

In acest caz, pentru a se asigura succesul tratamentului, dupa inserarea implantului se va completa cu os intregul spatiu ramas dupa extractie. Este de ajuns ca dupa extractie sa fie doar cativa milimetri de os pentru ca, dupa aditie, sa se obtina o stabilitate foarte buna a implantului.


Care sunt cauzele pierderii unui implant?

Din dorinta de a fi cat mai explicit cu fiecare dintre pacientii mei, inaintea oricarei interventii chirurgicale doresc sa am o discutie cu pacientul, in care sa ii prezint absolut toate detaliile despre importanta calitatii unui implant si de situatia clara in care acesta se afla. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga ca un implant se alege in functie de sanatatea organismului fiecaruia si de dimensiunile osoase disponibile, deci implicit, nu orice pacient poate beneficia de un tratament cu implanturi.

Atentie!

Nicio manopera chirurgicala nu poate avea o sansa de succes de 100%, astfel ca tot ce poate face medicul dumneavoastra este sa se asigure ca riscul este minim.

Ce poate face medicul dumneavostra pentru a evita pierderea unui implant?

→ Sa se informeze despre existenta unor boli, despre administrarea unor medicamente si sa ceara efectuarea unor analize ale sangelui in anumite cazuri;

→ Sa analizeze CBCT-ul foarte atent si sa elaboreze un plan de tratament in concordanta cu dimensiunile osoase disponibile; Niciodata nu se insera un implant doar dupa analiza unei radiografii panoramice!

→ In cazul in care ati pierdut un implant in trecut, sa gaseasca cauza;

→ Sa nu insurubeze in aceeasi zi o coroana provizorie. Dintii in 24 de ore au devenit o moda care, dupa parerea mea, este o moda periculoasa, intrucat organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca;

→ Sa se asigure de succesul tratamentului in timp, adica de o buna sustinere a implantului de catre suportul osos. Exista reguli clare ale dimensiunilor osoase din jurul implantului, de la care niciun medic chirurg nu trebuie sa se abata vreodata.

→ Medicul protetician sa insurubeze la nivelul implantului o coroana perfect adaptata.

In clinica Dentist Holiday, aceasta adaptare a coroanelor se face cu ajutorul aparatului T-scan, care reprezinta o analiza computerizata a tuturor contactelor dintre dinti, ceea ce va exclude orice fel de presiune, in afara axului lung al coroanei, care ar afecta implantul.

© 2021 Copyright Dentist Holiday Clinic
Dr. VITALI MOVRADIN – Medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială

Suntem aici să vă ajutăm!

Contactați-ne și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.

Programați o consultație

Articole similare